Bilim insanlarının uzun yıllardır dikkat çektiği küresel ısınmanın getirdiği olumsuz sonuçları yaşayarak görüyoruz. Çok değil bundan 15-20 yıl önce dikkat çekilen küresel ısınmanın olumsuz sonuçlarını dünya devletlerinin yöneticileri ve insanların büyük bir bölümü ciddiye almazken son yıllarda sonuçları büyük felaketlere yol açtığını görüyoruz. Geniş kitlelerde başlangıçta kutuplarda yaşayan ayı türlerinin korunması olarak algılanan küresel ısınmayı dikkat çeken aktivistler ciddiye alınmazken şimdilerde “ne oluyor?” sorusu akıllarda.
Küresel ısınmanın sonucu yaşanan ve yaşanacak olumsuzlukların en başında doğal afetler gelmekte. Dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşanan aşırı kuraklığa karşı başka bir bölgede kısa süreli ama felakete yol açan yağışlar örnek gösterilebilir. Daha büyük bir felaket ise tatlı su kaynakları rezervleridir.
Küresel ısınmayla birlikte tatlı su kaynaklarında da ısınma artarak devam ediyor. Bunun sonucu besin zincirinin değişmesine neden oluyor. Yükselen sıcaklıklara uyum sağlayamayan fitoplanktonlar azalıyor ve bunun sonucunda su canlılarının da besin zincirinde değişimler görülüyor.
Sheffield, Oxford, Mont Blanc Üniversiteleri ve Fransa Ulusal Tarım, Gıda ve Çevre Araştırma Enstitüsü'nden oluşan uluslararası bir grup bilim insanları tarafından yürütülen araştırmada, yüzlerce göl ve akarsu incelenerek balık türleri arasındaki karmaşık ilişkiler üzerine bir çalışma yapılmış.
Araştırmacıların yaptığı çalışmalar sonucu tatlı sulardaki canlı türlerinin besin zincirinde ne gibi değişimler meydana geldiğini ortaya çıkardı. Tatlı sularda ot obur olarak tanımlanan canlı türlerinin beslenmesinde tür zenginliği azalırken, sonuç olarak azalan türlerle beslenen canlıların da nüfus olarak azaldığı ortaya çıktı. Et obur olarak adlandırılan üst tüketicilerin de nüfusunda azalmaların meydana gelmesi kaçınılmazdır.
Dünyanın 2/3 ünün su olduğu bilinen bir gerçek. Bunun %97,5’i tuzlu sulardan oluşmaktadır. Kalan %2,5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda ve derin jeolojik katmanlarda yer altı suyu olarak bulunur. %2,5’lik bu tatlı su oranı tatlı su habitatları olarak bilinen tüm hayvanların yaklaşık %10’una ve bilinen balık türlerinin neredeyse yarısının ev sahibidir.
Tatlı su ekosistemleri kara ve denizin su kalitesini korumakla birlikte, yılan balığı ve somon gibi yaban hayatın yaşam döngülerini tamamlamak için çok uzak mesafeler kat etmesine olanak tanır. Toprağı gıda üretimi için iyileştiren besinleri taşıyan bir araç görevi görür.
Paris'teki Seine Nehri'nde yapılan triatlon gibi Olimpik açık su yüzme etkinliklerinin zararlı bakteri seviyeleri nedeniyle ertelenmesi gündeme gelmişti. Bazı yarışmacılar yarışmak istemedi. Nehirde temizlik yapılması gerektiğini belirtti. Çalışma, bu ihtiyacın iklim değişikliğinin artan ısınma etkileriyle daha da acil olduğunu ortaya koyması bakımından çarpıcıdır.
Nehirler, göller, sulak alanlar ve yer altı su kaynakları….
Yaşamın vazgeçilmez unsuru ve halen daha temizler. İçme suyu sağlayan kara ve deniz ekosistemlerine temel kaynaklar sağlamaya kadar, sağlıklı tatlı su sistemleri olmazsa olmazdır. Bu hayati ekosistemler aynı zamanda insanoğlunu su baskınlarından korur, kirliliği filtreler ve sayısız bitki ve hayvana yaşam ortamı sağlıyor.
Benzetme yapmak gerekirse; göl ve nehir canlıları dünyanın böbrekleri gibidir. Bu kaynaklar suyu temizler ve zehirli alg ve bakteri patlamalarını önler. Aslında onları yaşam ortamlarında tutmak insanoğlunun temiz su kaynaklarını sağlıklı tutmakla aynıdır.
Bize düşen doğanın böbreklerini korumak. Bugün ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri başta olmak üzere en ücra yerlerdeki dereler evsel ve sanayi atıklarının çöplüğü halinde. El yıkamayı bırakın yanından geçerken burnumuzu kapatıyoruz.
Doğanın böbreklerini el birliğiyle iflasa götürüyoruz. Bir yandan kar hırsına bürünmüş ve doğaya düşman sanayileşme öte yandan köylerin yaşam kaynağı olmasına rağmen derelere atılan pestisit atıkları, bilinçsiz gübreleme ve çevreye olan duyarsızlık.
Böbrekleri iflas etmiş birini diyalizle birkaç yıl daha yaşatmak mümkün ama doğanın böbreklerini bitirirsek bütün canlı türlerini bitireceğiz.
Çevre, günlük siyasal ve ekonomik kavgalardan daha değerli. Böyle giderse bir gün bu kısır kavgaları yapacak evren kalmayacak.
#OrdularGazzeye #Konya #OrdularGazzeye #Allah Rahmet #GSvSVS #SırrıSüreyyaÖnder #EkAtama2024KPSS #OpenWayForGaza #BTGSondakika #GençleriSerbestBıraķın #Okan #Konya #HAS NOT BEEN SELECTED #Türkçülük #Mahmut Orhan ##Devlet Omuz Verecek #TEKNOFEST #Cumhurbaşkanımız Sayın #KKTC #Kıbrıs Türk #Saray #Seninleyiz Reis #Mustafa