9404,89%1,12
39,84% 0,32
46,74% 0,42
4197,30% -1,37
6738,60% -1,07
ORHAN TÜRKDOĞAN
Türkdoğan, köy sosyolojisi, etnik sosyoloji, toplumsal hareketler ve kültür gibi çeşitli konulardaki araştırmaları ve yayınlarıyla tanınan bir Türk sosyolog ve tarihçiydi.
Türkiye’nin her yerine şevkle giden, her düzeydeki insanıyla hemhal olabilen olgun bir kişiliğe sahip bir Türk milliyetçisidir. Her yerde ve şartta Türkiye’nin çözüm bekleyen meseleleri üzerine konuşmak, tartışmak, yol göstermek onun için bir yaşam tarzıdır.
TÜRKDOĞAN'NIN HAYATI
Türkdoğan, Malatya'da doğdu. Coğrafya Fakültesi Felsefe ve Sosyoloji Bölümü (1955) mezunu. 1955-59 yıllarında Malatya Lisesinde felsefe öğretmenliği yaptı.
Türkdoğan, 1959'da asistan, 1962'da doktora yaptı. 1962 ile 1964 yılları arasında ABD'deki Nebraska ve Missouri üniversitelerinde antropoloji, sosyoloji, psikoloji, köy sosyolojisi ve toplum kalkınması alanlarında daha ileri çalışmalar yaptı. 1967 yılında doçent ve 1971 yılında profesör oldu.
Türkdoğan, 1972’de Almanya’ya davet edildi. Türk işçileri üzerinde sosyo-ekonomik bir araştırma yaptı. 1980’de de Türklerin ikinci neslin araştırmasını yaptı.
Türkdoğan, İskoçya Üniversitesinde Bölüm başkanlığı ve fakülte dekanlığı yaptı. Kariyeri boyunca çeşitli üniversitelerde bölüm başkanı ve fakülte dekanı olarak görev yaptı. Ayrıca Gazi Üniversitesi Bolu İdari Bilimler Lisesi'ne geçti ve 1985-1995 yılları arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin kuruluşunda yer aldı. 1995 yılında Gebze Teknik Üniversitesi'ne geçti .
TÜRKDOĞAN'NIN ARAŞTIRMALARI
Türkdoğan, 1959 yılından itibaren ülkemizde yaşayan Rus kökenli Molakanlar, Estonlar, Kozaklar, Polonezler, Süryaniler gibi dış etnik ve yerel Kürt ve Zaza halkları üzerindeki araştırmalar yaptı.
Türkdoğan, ayrıca, 17 il ve 45 ocakta yaşayan Alevi-Bektaşi grupları ile Doğu-Güneydoğu yörelerinde egemen olan 21 kadar kabile ve aşiretlerle ilgili araştırmaları vardır.
Prof. Dr. Türkdoğan, sosyoloji alanında yaptığı çalışmalarıyla tanındı. Türklüğün geçmişinin kimlik hatalarını ve bugüne yansımalarını araştırdı.
Türkdoğan'ın birçok konularda Türk Ocakları gibi yerlerde birçok söyleyişileri vardır. Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 1995 yılında yılın kültür adamı seçildi.
2008 yılında T.B.M.M.onur ödülüne layık görülmüştür.
TÜRKDOĞAN'NIN ESERLERİ:
Prof.Dr.Türkdoğan, 60 dolayında kitabı 14 kitap bölümü, 18 konferansı/bildirisi, 433 makalesi olmak üzere toplam 550 adet eseri tespit edilebilmiştir.
Türkdoğan yaklaşık 4500 ciltlik şahsî kütüphanesini Kasım 2009’da Giresun Üniversitesi’ne hediye etmiştir.
Çok sayıda makalesi çeşitli dergilerde yayımlanmış eserleri vardır.
Orhan Türkdoğan çok okuyor, sürekli araştırıyor ve eser ortaya koyuyor; Türkiye’nin neresinde olursa olsun alanımızda yeni çıkmış eserlerden hemen haberdar oluyor, okuyup değerlendiriyor ve bizlere tavsiye ediyor.
Türkdoğan, 1 Şubat 2024'te 95 yaşında Ankara'da vefat etti.
Ruhun Şad Mekanın Cennet Olsun...
Derleyen: Sefer EREN
ORHAN TÜRKDOĞAN HAYATINI ARAŞTIRMA İLE GEÇİRMİŞ. BU BİLGİLERİ BİZLERE HER ŞEKİLDE AKTARMIŞTIR. BU BİLGİLERİ DEĞERLENDİRELİM İNŞALLAH.
Yayınları
Türkdoğan çeşitli sosyolojik konularda çok sayıda makale ve kitap yazmıştır. Dikkat çeken eserlerinden bazıları şunlardır:
Malakanların Sosyal Organizasyonu (Malaccanların Sosyal Organizasyonu, 1970)
Batı Almanya'nın Bir Kentinde Türk İşçilerinin SosyoEkonomik Yapısı (Bir Batı Almanya Şehrindeki Türk İşçilerinin Sosyoekonomik Yapılanması, 1973)
Salihli'de Türkistan Göçmenlerinin Yerleşmesi (Türkistan Muhacirlerinin Salihli'ye Yerleştirilmesi)
Yoksulluk Kültürü (Yoksulluk Kültürü)
Köy Sosyolojisinin Temel Sorunları
Sanayi Sosyolojisi (Endüstri Sosyolojisi)
SosyoEkonomik Sistem Tartışmaları (Sosyoekonomik Sistem Tartışmaları)
Kemalist Modelde Fert ve Devlet İlişkisi (Kemalist Modelde Birey-Devlet İlişkisi)
Türkiye'de Weber'ci Görüşler (Türkiye'de Weberci Görüşler)
İkinci Neslin Dramı – Avrupa'daki İşçilerimiz ve Çocukları (İkinci Neslin Acı Durumu-Avrupa'da İşçilerimiz ve Çocukları, 1984)
Millî Kültür Meseleleri
Sağlık ve Hastalık Sistemi (Sağlığın Geliştirilmesi ve Kötü Sağlık Sistemi)
Bilimsel Araştırma ve Değerlendirme Metodolojisi (Bilimsel Araştırma ve Değerlendirme Metodolojisi)
Aydınlıktakiler (Işıktakiler)
Karanlıktakiler (Karanlıktakiler)
Toplumumuzun Dramı (Toplumumuzun Acı Durumu, 1982)
Çağdaş Türk Sosyolojisi (Çağdaş Türk Sosyolojisi, 1995)
Türk Tarihinin Sosyolojisi (Türk Tarihi Sosyolojisi, 1995)
Sosyal Şiddet ve Türkiye Gerçeği (Sosyal Şiddet ve Türkiye Gerçeği, 1985)
Ziya Gökalp Sosyolojisinde Bazı Kavramların Değerlendirilmesi (Ziya Gökalp'in Sosyoloji Metodolojisindeki Bazı Kavramların Değerlendirilmesi)
Alevî Bektâşî Kimliği (Alevi-Bektaşi Kimliği 1996)
İşçi Kültürünün Yükselişi (İşçi Kültürünün Yükselişi, 1998)
Kemalist Sistemin Kültürel Boyutları (Kemalist Sistemin Kültürel Boyutları, 1999)