10225,50%-1,28
40,22% 0,11
46,96% 0,21
4335,32% 0,39
6902,17% 0,06
Ortadoğu denilen mesele nedir? Bu kavram, sanıldığından çok daha geniş, tarihi ve siyasi bağlamı derin bir bölgeyi ifade eder.
Dar kapsamlı tanımda Ortadoğu ülkeleri; yalnızca İran, Irak, Suriye, Ürdün, Lübnan, Kuveyt ve Körfez ülkeleri (Bahreyn, Katar, Abu Dabi, Suudi Arabistan) ile Mısır olarak sınırlanır. Geniş tanımda ise bu ülkelere Kuzey Afrika ülkeleri (Libya, Tunus, Fas, Cezayir) ve Pakistan da dâhil edilir.
Ortadoğu, Afrika ve Avrasya kıtalarının kesişiminde yer alır. Bu coğrafya genel olarak Batı Asya’yı (Güney Kafkasya hariç), tüm Mısır’ı (coğrafi olarak Kuzey Afrika’da yer alsa da) ve Türkiye’nin bir kısmını kapsayan kıtalararası bir bölgedir.
Günümüzde uluslararası siyasette sıkça dile getirilen “Ortadoğu” kavramı, ne yazık ki toplumda yeterince doğru anlaşılmış değil. Özellikle ülkemizde “Ortadoğu” denince yalnızca Türkiye’nin güneydoğusu, Irak, İran ve Suriye akla geliyor. Oysa bu algı eksik ve sığdır. Elbette, yaşanan gelişmeler kademe kademe bir farkındalık doğuracaktır. Şu an ise herkesin zihninde canlanan ilk anlamla, dar çerçevedeki Ortadoğu’yu tecrübe etmekteyiz.
Ortadoğu’daki bugünkü karmaşanın arkasında ABD, İngiltere ve İsrail’in oluşturduğu “Bermuda Şeytan Üçgeni” vardır. Bu denklemde özellikle Türkiye merkez alınarak; Türkiye’den kopartılmak istenen bölgeler, Irak, Suriye ve İran üzerinden kurgulanan bir senaryo yürütülmektedir.
Bu süreç, 1980 darbesiyle başlatılmış, İran’da Şah Rıza Pehlevi'nin Ayetullah Humeyni liderliğindeki hareketle devrilmesiyle şekillenmiştir. İran İslam Devrimi sonrası, bölgedeki İsrail tehdidini meşrulaştırmak için İran, “balon öcü” gibi gösterilmiş; İsrail’in silahlanması ve Filistin topraklarındaki işgalin genişletilmesi bu gerekçelerle haklılaştırılmak istenmiştir.
Humeyni öncesi İran’da Şah rejiminin sona erdirilmesiyle, İsrail’in bölgede büyümesi ve güçlenmesi hedeflenmiştir. Ancak bugün geldiğimiz noktada, eski müttefik olan Şah’ın yeniden iktidara getirilmesi düşüncesi, Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında yeniden masaya yatırılmıştır.
İsrail’in bugün İran’a yönelik saldırgan tutumunun arkasındaki asıl neden; bugüne kadar İsrail’e dolaylı hizmet eden İran Molla rejiminin artık misyonunu tamamlamış olmasıdır. Yeni dönemde, eski müttefik olan Rıza Pehlevi'nin oğlu aracılığıyla, İran’da rejim değişikliği planlanmakta ve ülke yeniden eski uşaklara teslim edilmek istenmektedir.
Rıza Pehlevi’nin oğlu, İran halkına çağrılar yaparak iç isyanı körüklemeye çalışmaktadır. Ancak İran halkı bu oyuna gelmemelidir. Aksi takdirde, İran İslam Devleti kimliğini kaybederek Yahudi lobilerinin yönettiği bir uydu devlet haline gelebilir.
Bugün Ortadoğu’da yaşanan tüm gelişmeler, ABD-İngiltere-İsrail üçlüsünün 1980 darbesinden bu yana yürüttüğü bilinçli bir planın sonucudur. Türkiye, Irak, Suriye ve İran’ı kapsayan bu coğrafyada oynanan oyunları iyi okumak ve buna göre pozisyon almak hayati önemdedir.
Ortadoğu’nun sadece coğrafi değil, aynı zamanda tarihi, mezhepsel, siyasi ve stratejik bir mesele olduğu unutulmamalıdır.
Etiketler:
#Ortadoğu #BOP #İran #İsrail #ABD #İngiltere #Türkiye #Suriye #Irak #RızaPehlevi #MollaRejimi #BermudaÜçgeni #OrtadoğuPlanı #Jeopolitik #OrtadoğuKrizleri #StratejikOyunlar #OrtadoğuGerçeği
#Barinajans #Netanyahu #Risale-i Nur #Yahudiler #MuslimsUnıte #Tel Aviv #Netanyahu #CondemTakeAction #Kinama Harekete Geç #Başarılar #Pazar #Taksi #Florian Wirtz #Okul #3.DünyaSavaşı #Nihal Candan #MuislmsUnite #Talat #YKS'ye #Tel Aviv'de #Başarılar #Ermeni #De Paul #Nobel #Pazar #Mehmet Pehlivan #İranİsraelConflict