10642,6%-0,43
40,53% -0,48
47,61% -0,42
4352,92% -1,37
6999,67% -0,32
Gölhisar Kibyra Antik kenti
Denizliden düştük yola. Gölhisara doğru gidiyoruz. Son iki yazımda Gölhisar' dan teke yöresinden bahsetmiştim. Gölhisarın müzikte, sanatta çok önemli bir nokta olduğunu anlatmıştım. Bu yazımda da Gölhisar' büyük değer katan, turistlerin uğrak noktası, gladyatörler şehri Kibyra antik kentinden bahsedeceğim.
Kibyra antik kentinin bulunduğu Gölhisar Burdur’a 111 km Denizliye ise 100 km uzaklıkta.
1100-1300 metre yükseklikte adeta yaylada yeralan kent ardıç ve sedir ormanlarıyla kaplı bir alanda kurulmuş. Kent, Lykia sınırları içinde yer alıyor.
Helenistik dönemde Bergama Krallığı’nın hakimiyeti altında olan kentin, en güçlü zamanını Roma döneminde yaşadığını söylemek mümkün. Bugün görülebilen tüm mimari kalıntılar Roma döneminden.
Gladyatörler şehri olarak biliniyor. Sizi kentin girişinde Gladyatör Hyakinthosun heykeli karşılıyor.
Kibyra demircilik, dericilik, at yetiştiriciliği ve çömlekçilik faaliyetleri ile ünlü. Bu sanatlar günümüz Gölhisarinda hala devam ediyor.
Arkeolojik kaynak ve verilere bakıldığında, 30 bini aşkın piyade, 2 binin üzerinde atlı askeri birlik ve çok uzun gladyatör frizleri kentin savaşçı kimliğini öne çıkarıyor. Bu bölgede yağlı güneşin halen devam etmesi ve dünyaca ünlü güreşçilerin çıkması tarihten gekwn bir özellik olmalı.
10-12 bin kişilik stadyum, 7-8 bin kişilik tiyatro, odeion (küçük tiyatro), hamam, agoralar, ana cadde ve yeraltı mezar odaları ile Kibyra, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine girdi.
Stadyumda sportif etkinliklere ek olarak yoğun gladyatör savaşları yapılmış olmalı. Halen ayakta tüm görkemi ile ziyaretçileri karşılıyor.
Tiyatronun oturma alanı oldukça dik. Restore edilirse eski muhteşem günlerine kavuşabilir. Yaklaşık 3 bin 500 kişilik kapasiteye sahip odeionun orkestra bölümü dünyada benzeri olmayan Medusa mozaiği ile kaplanmış.
Antik kenti süsleyen mozaik, Medusa.
Medusa mozaiği, "Opus Sectile" tekniğiyle renkli mermerlerden inşa edildi ve gercek bir şaheser.
Antik dönemde konser alanı, meclis, mahkeme ve üzeri kapalı tiyatro görevi yapan Kibyra Odeonu'nun ortasını süsleyen Medusa mozaiği, ihtişamıyla göz kamaştırıyor. Dünyada bir eşi de yok.
Dünyada pek eşi olmayan ikinci eserde yeni restore edilen dairesl çeşme yapısı. Aslanlardan gelen sularla şenlenen, serinleyen Kibyra antik kentinde izlemeye doyamayacağınız bir güzellik oluşmuş. Orjinal parçaları kullanılarak restore edilen çeşmeyi görmek için bile Kibyraya gitmeye değer.
Gölhisar Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof.Dr Şükrü ÖZÜDOĞRU
Yazın sıcak demeden jışın soğuk demeden Kibyrayı ayağa kaldırmak için yapılan çalışlardan dolayı kazı başkanı Şükrü Hocamıza ve tüm ekibine ben kendi adıma teşekkür ederim.
Denizli'den yola çıkınca once Cankurtaranda bir kahvaltı molası, Serinhisar'da çerez molası vermeden Kibyraya gidilmez. Acipayamdan kavun almayı da ihmal etmeyin. Gölhisarın meşhur kavurması da yenilip uzerine Memişin çörekotu kahvesi de içilince artık Denizliye geri dönebilirsiniz. Denizli yollarında olmaya devam edeceğiz.
Doç. Dr. Devrim Alkaya
İnş.Yük.Müh. & Kamu Yöneticisi
TV Programcısı
#Devrim Alkaya
#Türk Milleti #Recep Tayyip Erdoğan #AKP MHP DEM #Terörsüz Türkiye #CHP'den #DEM Parti #fetö #Burası Beşiktaş #WelcomeHome #Zaten Beşiktaşlı #$PUMP #Koktuk #Kimler #Malazgirt #Aygün #Ak Parti 32 #Cumhurbaşkanımiz Sayın #Kürt #Öcalan #Tarihi #Osmanlı #Türkler #Milliyetçi #Seçim #Kudüs #Grok #Düne